10 Şubat 2017 Cuma

Odun, Amber ve Doğu' nun Baharatları = Costume National- Homme EDP / 2009

























Costume National Homme parfümünün EDT versiyonunu bizden sipariş edebilirsiniz. onurr.cetin@gmail.com

Doluım parfüm olarak- Normal kalitede % 40 yoğun esanslıdır.

doğu etkili/ reçineli- amber temalı parfüm



Costume National markasıyla ilgili bilgi verir misiniz ?



İtalyan moda markasıdır. 2001 yılında kuruldu. Kurucusu olan Ennio Capasa; markanın 70' lerin rock' n roll tarzından esinlendiğini; kişisel ihtiyaç ve isteklere göre günlük hayatta kullanılabilecek kıyafetler ürettiklerini söylüyor.



Costume National Homme parfümünü değerlendirir misiniz ?



Odunsu- amberli- baharatlı grubuna dahil edilmiş. Narenciye, tütsü, reçine gibi rayihaları da bulunmakta.

Harmanı bana kalırsa, sade ve gösterişsiz olmuş. Ancak koku ve kalite hissiyatı muhteşem diyebilirim.

Doğal, zengin, rafine ve lüks çağrışımlar yapan harmanına bakalım=

Üst= Greyfurt, bergamot, kakule.

Orta= Tarçın, karanfil, kekik.

Alt= Paçuli, sandal ağacı, laden ağacı.

Ben bu parfümün kalp notalarını sivri otların, şifalı bitkilerin, tütsülü baharatların kokularına benzettim.

Parfümün karakterini belirleyen orta katmanda kakule, tarçın, karanfil, kekik karışımlı bir baharatlı macun kokusu alınmakta.

Costume National Homme' un başlangıcı tatlı narenciye, biberli baharat ve aromatik otların birbirine karıştığı şifalı rayihalar ile beni hakikaten etkilemeyi başardı.




Yalnız, bu açılış çok yoğun, saldırgan ve kuvvetli yapılmış. Sonra bu etki sakinleşiyor. Koku karakteri baştan sona pek değişmiyor. Şimdiye değin, böyle güçlü ve kalıcı bir parfümle karşılaşmadım. Pek öyle tatlılık da yok. Modern tatlı baharatlar var; ama tütsü, odun, otsu rayihalar bu tatlılığı daha sonra kırmakta.


Bu kadar girizgâh yeter...

Koku düzlemi için elimizdeki verîler şunlardır= Tatlı turunçgil ve biberli baharatlar- ağaç reçinesi- aromatik/ tatlı baharatlar- tütsülü odunlar, reçine ve amber olarak dalgalı ve değişken çizgiye sahip notalardır. Başlangıçtan sonra modern tatlı baharatlar sahne almakta. Burada tarçın ve aromatik otsu rayihalar veren kekik takdir edilmekte. Ama çok kısa bir süre sabunsu notalar da aldım ve bu etki hemen kaybolup gitti. Bu sabunsu his, acaba karanfilden mi geliyor ? Olabilir. Eğer karanfil, tatlı baharatlarla birlikte kullanılırsa, tatlı karanfil olur. Yok, aromatik otlarla karışırsa bu defa sabunsu karaktere evrilecektir. Zaten bu sabunsu etki, saman alevi gibi parlayıp söndü, hiçbir yerde dominant olmadı. Daha sonra, kapanışta tütsülü odunlar ve reçineli amber rayihaları ile güçlü, vurucu, kalıcı etkiler yaparak tenden ayrılıyor.


Bu açıklamaları toparlamak için derinlik ve konfor çizgisine yönelmek icap edecektir= Tatlı baharatlar- otsu rayihalar- tütsülü odunlar- reçineli amber biçiminde katmanlaşan tonlamalardır. Burada özellikle odun, amber ve reçine birbirine karışıyor, iç içe geçiyor, sıralamayı değiştiriyor. Baharat, dumansı hissiyat, tütsü; ne ararsanız bulursunuz. Amber harmanda yazmıyor. Bu etkiyi paçuli- sandal ağacı veriyor olabilir.

Bu katmanları iskambil kağıtları gibi de düşünebilirsiniz. Arka arkaya, peş peşe sıralanmışlar... Tene oturup yerleşince, sondan başa doğru=

* odun

* amber

* reçine

* tatlı baharatlar olarak gitmekte.

Tenimde iki boyunca adetâ yapışkan bir kalıcılıkla egemen oldu. Sonbahar- kış için tasarlanmış bir parfüm olduğuna dikkat çekmek isterim. Yazın çok rahatsız edebilir. Koku o kadar yoğun ki, iki- üç kere fısfıslatmak yeterli olacaktır. Harmanındaki notaların sayıca azlığı aldatmasın. Koku nüansı olarak niş parfümlere yaklaşan bir kalite ve ihtişamdan söz etmeliyiz. Günlük hayata uyar; eğer dengeli dozaj verirseniz... Uzun süreli kullanımlarda bıktırabilir.



Costume National Homme; Serge Lutens' in Ambre Sultan, Chergui ve Fille en Aiguilles gibi meşhur parfümleriyle karşılaştırılıyor. Siz ne dersiniz ?





Bir İtalyan markasından böyle Doğulu ve sofistike parfüm beklemiyordum. Ben de şaşırdım. Günümüzün parfüm trendlerine pek uymuyor. Costume National Homme' un derin, sofistike, şifalı bir harmanı var. Serge Lutens etkisi, ilk sıktığımda benim de aklıma geldi. Mesela amber, tatlı ve yumuşak kullanılmış. Baharatlar, paçuli, reçine, otlar Serge Lutens' i çağrıştırıyor.





Costume National Homme, sizde nasıl duygusal etkiler yaptı ?



Şimdi Şanlıurfa- Halfeti' ye bir seyahat yapacağız. Nedenine gelince, şu tabloya bakın=

Halfeti                                                                               Costume National Homme

Bölgenin iklimi Fırat nehrinin                               Parfüm Akdeniz coğrafyasına özgü narenciye

etkisiyle bir mikro klima özelliği                           notalarıyla açılır ve Doğu' yu çağrıştıran

gösterir. Akdeniz iklimi hüküm                             baharat çeşnisiyle devam eder.

sürer. Narenciye yetiştirilir.

Bölge, Doğu' ya özgü egzotik

baharatları ile tanınır.

Meramımız yeterince anlaşılmıştır, sanırım.




Halfeti ilçesi, Şanlıurfa' nın kuzeybatısındadır. İlçenin güneyinde, arazi sulu tarım yapmaya elverişlidir.İlçede doğal yaşam florası içinde birçok kuş türü ve vahşi hayvan koruma altındadır. El sanatları gelişmiştir.




Biraz da geleneksel Halfeti evlerinden bahsedelim. Bu evler yöreye özgü yığma taştan inşa ediliyor. Eğimli araziye uygun konumlanmış bu evlerin balkonları teras gibi düzenlenerek, Fırat nehrinin manzarasının seyredilmesine imkân vermektedir.




Evler iki ya da üç katlı olabiliyor. Bir avlu etrafında iç içe geçmiş bölümlerden oluşan ve kendi içine kapalı bir yapı gösteren Halfeti evlerinde, en süslü ve görkemli mekân, başodadır. Başoda, en üst kattadır ve tavanı kalemişi ve oymalarla süslüdür.





Evlerin merkezinde, ortada bir eyvan ve bunun iki yanında birer oda bulunur. Kiler, ocak, ahır gibi bölümler genelde zemin kattadır. Orta kat mutfak, oturma odaları ve diğer bölümleri barındırır. Ayrıca, her evin üst katında, kuşların barınması ve yemlenmesi için kuş evleri yapılmıştır.

Costume National Homme, bizi Halfeti evlerinin sûfiyâne atmosferine götürüyor.

Koku - 5 Kalıcılık - 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


7 yorum:

  1. hocam çok iyi anlatmışsın ellerine sağlık :D bende almayı düşünüyorum kalıcılığı beni de şaşırttı gerçekten böyle bir koku daha önce bende koklamadım.

    YanıtlaSil
  2. Bugun aldım harika kalıcılık,cok begenilen kokuların birleşimi ve üstü bir koku(Bulgari ve black orkıd

    YanıtlaSil
  3. Arkadaslar nerden aldiniz düdüklenmek istemiyorum orjinali nerden alinir

    YanıtlaSil
  4. Kalıcılığın zirvesi budur... bu arada açılışında bende Şeftali ve Çam reçinesi alıyorum hep

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yanınızdaki insanlar ne derece hissediyor kokuyu?

      Sil
  5. Un parfum léger et frais très rafraichissant qui entrera parfaitement dans la famille des accessoires pouvant accompagner n'importe quel costume. Bien à vous.

    YanıtlaSil